share-email share-facebook share-google share-linkedin share-pinterest share-twitter download-arrow close menu

Long Hanborough – Oxfordshire

Outline planning permission for up to 169 homes in Long Hanborough, Oxfordshire. The application was won at appeal, delivering another great result for the practice. This significant development will deliver up to 59 affordable housing units, helping relieve a desperate shortage in the area. The scale of the proposal equates to a 16% increase in the overall size of Long Hanborough.

Considerable effort and care was taken to improve and adapt the scheme to fall in line with the officer’s concerns and those of the local community. Through engaging with residents, the existing doctor’s surgery and primary school, we were able to identify the community facilities which would need to be improved as part of any successful appeal. These included providing a new larger Doctors Surgery with improved parking and a playing field for the local school. Crucially for both the school and the village, the creation of this field will allow the school to expand teaching facilities on its existing site. It will also take the school from a barely minimum standard of space provision to the most generous space standards that national area guidelines allow.

In addition to concerns over implications on existing healthcare and education facilities, the original illustrative layout was criticised for it’s relationship to the main road. It was argued that the scheme would create a ribbon development which detracted from the rural character of the road, which is key to the separation of Long Hanborough from it’s neighbouring village. Further to this, the officer stated that the proposal did not ‘take the opportunity to create a locally distinctive development’.

At West Waddy ADP, we relish a design challenge such as that.

Our Urban Design team took to the drawing board with a fresh place-making narrative which the inspector supported.

The revised layout is landscape led, including significant planting along the main road to give visual screening. The design incorporates the extension of a popular walking route and a strip of existing mature woodland. This presently stops abruptly at the edge of the site. By drawing this wedge of woodland deep into the site, the development is softened. This helps generate a more intimate local character.

 

Planning Team
Alan Divall
Steve Pickles

Urban Design Team
Hannah Smart


Call 01235 523139
Email enquiries@westwaddy-adp.co.uk
Follow @WestWaddyADP
Tweet This Page